[Download] ~ Török konyha * by O-press ~ Book PDF Kindle ePub Free

eBook details
- Title: Török konyha
- Author : O-press
- Release Date : January 12, 2013
- Genre: Regional & Ethnic,Books,Cookbooks, Food & Wine,
- Pages : * pages
- Size : 720 KB
Description
Törökországban a két nagy, európai és arab kultúra találkozik. Étkezési kultúrájuk is ezt tükrözi. Megtaláljuk úgy a földközitengeri, mint a közel-keleti specialitásokat is.
Saját hagyományaikból leginkább a hegyi pásztori élet szokásai maradtak fenn, a szabadtűz feletti nyárson sütés, a hegyekben bőven és szabadon található fűszernövények és ezek között is a legkedveltebb a kakukkfű használata. Napjainkban is a legnépszerűbb a roston sütés, leginkább bárány, birka, de marhahúst is sütnek roston. Törökországban a muzulmán vallás dominál, a Korán pedig tiltja a sertéshús fogyasztását. Ezért nem is lehet étlapukon találni – hacsak a turisták kedvéért nem, a nyaralóhelyeken.
A másik legjellemzőbb a zöldség és gyümölcs fogyasztása. Ebben a napsütötte országban megteremnek a déli gyümölcsök is. Különösen finomra érik be a narancs, füge, görögdinnye. A legkedveltebb zöldségek közé tartozik a padlizsán, különösen fokhagymás paradicsommal töltve, de sok más módon készítve is. Ezen kívül a paprika, paradicsom és mindenféle hüvelyes zöldség.
Nemzeti eledelük a kebab – „doner kebap”. Történelme nagyon érdekes. 1867-ben egy közismert szakács, Alekszander készített függőleges rostot, amelyre hússzeleteket szórt fel. Az így sütött, kakukkfűvel fűszerezett bárányhúsból vagy birkahúsból lefaragott húscsíkokat vékony, sós tésztára rakta, melyet pikáns paradicsomszósszal öntött le. Így jött létre a rendkívül közkedvelt kebab. Mindenütt elérhető, az utcai árusoktól kezdve a legelőkelőbb éttermekig. Másik közkedvelt ételük a „kofte” – apró húsgombóc. Többféleképpen készítik, leggyakrabban roston sütik, vagy olajban, mint a hasábburgonyát.
Post a Comment for "[Download] ~ Török konyha * by O-press ~ Book PDF Kindle ePub Free"